"Forest bathing is not the same thing as hiking. The destination in forest bathing is ‘here, not ‘there’. The pace is slow. The focus is on connection and relationship. Sometimes when I tell others about forest bathing, they will say, "I have done that my whole life". Maybe - but probably not. Most of us have never learned the art of stillness in nature.”
- Amos Clifford
Skogsbad har røtter i Japan (Shinrin-Yoku), og betyr 'å ta inn skogens atmosfære'. Praksisen har dype røtter i urfolkstradisjoner, men ble gjenoppdaget i nyere tid og har siden fått en sentral rolle i preventive helseforebyggende tiltak i hele verden. Ved å tilbringe tid i skogen – i et rolig tempo og med oppmerksomt nærvær – opplever vi økt ro, fokus og velvære.
Noen av de målbare helsefordelene inkluderer økt immunforsvar og økt antall NK celler i kroppen, lavere blodtrykk, lavere stress nivå, bedre humør, bedre evne til konsentrasjon også hos barn med ADHD, bedre evne til problemløsning, raskere helbredelse etter operasjon eller sykdom, bedre søvnkvalitet, økt energi, og så videre. Arbeidet støttes av mangfoldig forskning.
Vi vandrer langsomt på myke stier og kobler oss på naturens egen visdom og helhet. Gjennom enkle øvelser og invitasjoner fra guiden inspireres du til å åpne sansene, roe nervesystemet og la naturen fylle deg med livskraft og tilstedeværelse.
Å komme sammen i sirkel mellom invitasjonene kan gi deg deg nye speil og refleksjoner på tilværelsen – og vil også oppleves som styrkende på forbindelsen med naturen, oss selv og hverandre. Skogsbadet avsluttes med en felles te-seremoni.
I praksis bruker vi 2 - 3 timer i skogen sammen. Det hele foregår på et lite område (1 - 3 km) og stiller ingen krav til fysisk form.
Ta med varme klær, en liten sekk med ekstra lag og kanskje en termos med varm drikke, nøtter/frukt hvis du blir sulten, og noe å sitte på (sitteunderlag, reinskinn, e.l.). Mange opplever også økt inspirasjon og kreativitet etter vandringene, og det kan være fint å ta med en liten notatbok til å notere ned betraktninger, tegninger, e.l.
Guidens rolle er å åpne dørene for dypere kontakt med naturen, og opplevelsen skaper vi sammen. Caroline Hargreaves er utdannet skogterapeut fra Association for Forest Therapy (ANFT), og har mange års erfaring med meditasjon, østlig medisin og naturkontakt. Caroline er tidligere diplomat og har bakgrunn som statsviter hvor hun jobbet med internasjonale fredsprosesser og bærekraftig utvikling.
Association of Nature and Forest Therapy Guides and Programs (ANFT) ble opprettet i 2012 Amos Clifford. Han kombinerte sine årrekker med erfaring som turguide med zen-meditasjon, terapi, vandring, ritualer og kommunikasjonen mellom mennesket og naturen som rammeverket for Forest Therapy. Hovedmålet til ANFT er å inkludere denne formen for naturterapi i helsesystemene globalt og øke vår kontakt med- og forståelse av den ‘mer-enn-menneskelige-verden’.
Norwegian Sage er en plattform for regenerativ ledelse som tilbyr tjenester innenfor helse og helhet, naturkontakt, kreative prosesser, konsulentbistand og prosjektstyring. Arbeidet er basert på dypøkologiske prinsipper og har som mål å bidra til en bærekraftig samfunnsutvikling i takt med naturens egne rytmer – fra individet til større grupper. Les mer om våre tjenester på nettsiden og la deg åpnes til nye dimensjoner av velvære og væren!