Shinrin-Yoku er en kunnskapsbasert metode for å understøtte helse, velvære og overskudd gjennom nærkontakt med skog og andre naturlige miljøer. I Japan kalles det "Shinrin-Yoku," direkte oversatt til "skogbad" eller "å bade i skogens atmosfære." Studier har vist en rekke helsefordeler, særlig i hjerte-karsystemet, immunforsvaret og i stabilisering og forbedring av humør og mental tilstand.
Friluftsprofilen: Caroline Hargreaves
Hvem: Grunnlegger av Norwegian Sage, Pinecone Leadership og nestleder i Norsk forbund for natur- og skogterapi. Naturguide siden 2019.
Bosted: Ved foten av Sølvsberget på Gran, Hadeland
Favorittområde: Kystnaturen i Vestfold
-Hva har du jobbet med tidligere?
Jeg har alltid hatt en sterkt behov for å forstå årsakene til verdens kriger og konflikter. Før jeg ble økoterapeut på heltid, jobbet jeg som diplomat for Utenriksdepartementet. Jeg var utstasjonert i Nepal, hvor jeg fikk kjenne smerten av klimaendringene på kroppen i møte med snøsmelting i Himalaya-regionen og forurensningen av økosystemene. Jeg har også vært valgobservatør for flere internasjonale organisasjoner og fulgte fredsprosessene i Myanmar, Sri Lanka, Afghanistan og Colombia tett på jobben. Samtidig var jeg engasjert som frivillig i Nordic Ocean Watch og miljøbevegelsen hjemme i Norge, og kjente et sterkt kall til å ‘reise meg fra røttene’, å dyrke indre fred med naturen som arbeidsgiver. Erfaringene har ledet meg på en kronglete sti med sterke kontraster og verktøy som jeg opplever at nå kommer sammen for at jeg skal kunne forstå balanse og helhet i meg selv og omgivelsene mine.
-Caroline, hva var det som vekket din interesse for skogen, hvorfor ble du skogsbad-guide?
-Jeg ble skogsbad-guide først og fremst for å finne den dype følelsen av fred i meg selv. Siden jeg var liten, har naturen vært min største kilde til inspirasjon og helhet. Vi er utrolig priviligerte som får vokse opp i et land med tilgang til rene elementer. Jeg vokste opp med besteforeldre som tok meg med dypt inn i urskogene våre og fortalte eventyr og sagn fra fjernt og nær. I dansen med naturen får jeg også tilgang til en sjelden tidløshet og forståelse som gjør det godt å være menneske.
Jeg er veldig inspirert av verdens urfolkstradisjoner og stammer som lever i dyp harmoni med naturen og har brukt mye tid på å studere naturbaserte ritualer fra Nepal og Mexico til Canada og Brasil. I Japan har de for eksempel en tradisjon som kalles Yamabushi, innenfor Shugendo-retningen. Yamabushiene er krigermunker som lever i fjellene, hvor de tilegner seg sesongenes hemmeligheter og har som oppgave å se sammenhenger og inspirere mennesker til å følge sin sanne natur.
Store deler av barndommen min ble tilbrakt i Ula i Vestfold, kjent for vill kystnatur og Ulabrands stødige losvirksomhet. I den sårbare tiden vi lever i er det tydelig behov for flere veiledere som kan navigere etter de indre og ytre stjernene, skape trygghet i livets bølgedaler og lede oss trygt i havn. Skogsbadutdannelsen hjalp meg å finne veien tilbake til min egen essens og mening, og herfra er det lettere å guide andre.
-Hvordan gjennomfører du vandringen, og hva du legger mest vekt på underveis?
-Vi sier ofte at naturen er terapeuten, og at guiden åpner dørene til opplevelsen. Guidens rolle er å gå inn i et partnerskap med økologien på stedet (som fordypes over tid) og skape broer mellom menneskene og naturen. I mine vandringer vektlegger jeg koblingen vår til pusten og hjertet, to av våre viktigste lærere på veien gjennom livet. Jeg er også opptatt av at hver enkelt kommer tilbake til sin egen sannhet og livsgnist. Hvis deltakerne i tillegg får kjenne på dyp hvile og et glimt av skogens magi kan jeg si meg veldig fornøyd med dagen. Vandringen avsluttes med en te-seremoni med ferske eller tørkede urter fra nærområdet. Her får vi muligheten til å dele litt om plantenes medisinske egenskaper og uttrykke takknemlighet for tiden sammen i skogen.
-Hva er det med nettopp skogen som gir vandringen her en helseeffekt?
-Forskning fra flere verdenshjørner tilsier at skogsbad kan bli en av det moderne menneskets viktigste metoder for å unngå stress, depresjon, frustrasjon, høyt blodtrykk og søvnproblemer. Internasjonale eksperter råder nå folk til å gå tur i skog og mark for å styrke immunforsvaret og vår mentale helse. Flere uavhengige studier har vist at skogsbad kan redusere stresshormoner og blodtrykk og at disse helseeffektene varer mange dager etter praksis. Japan er et av landene som ligger langt foran oss på å kartlegge helsefordelene og har blant annet kommet frem at personer som tilbringer bevisst tid i skogen får bedre evne til konsentrasjon (også hos barn med ADHD), raskere helbredelse etter operasjon eller sykdom, bedre søvnkvalitet, og økt energi.
-Hva gir det deg personlig å være en naturguide og jobbe med skogsbading?
-Jeg kommer fra en familie hvor natur og friluftslivet alltid har hatt en stor plass. Min fars side er preget av en sterk tilknytning til havet, med seilere og admiraler. På min mors side har jeg en spesielle bånd til Japan, Finnmark og New Zealand og den nomadiske arven. Selv er jeg dypt inspirert av zenbuddhisme og dypøkologiske prinsipper, med inspirasjon fra Arne Næss, Thich Nath Hahn, Per Fugelli, Ailo Gaup, Joanna Macy og det biologiske mangfoldet vårt.
Jeg håper at praksisen min kan sette spor og så noen frø for at at flere begynner å ta vare på sin indre og ytre natur, og at ringvirkningene etterhvert vil spre seg utover som ekstatiske regndråper på et klart fjellvann. For meg selv gir naturen tilgang til det helligste - til trygghet, glede og vekst for meg og familien min - fra poesi til sang, livsrytme, stillhet og gode minner.. De sier at friluft og stillhet er den nye luksusen. Det er et privilegium å ha overskuddet til å virkelig nyte tiden i skog og mark. Å gi jorda beskjed om at vi er klare for fred.
Vil du vite mer om skogsbad eller er nysgjerrig på utdanningen? Følg Caroline på @norwegiansage, besøk www.naturogskogsterapi.no eller følg Norsk Forbund for Natur og Skogsterapi på facebook!
Tekst: Øyvind Wold, publisert i Magasinet Friluftsliv, 2022.